İnsan Vücudunda ki En Güçlü Kas Nedir ?

Kas Nedir ?

     Kas, kısa tanımlama yapılırsa, hareket etmemizi sağlayan doku topluluğudur, kimyasal enerjiyi mekanik enerjiye çevirir. Yaşamımız sürece yaptığımız bütün hareketleri ve hayatımızın devam etmesini vücudumuzda bulunan farklı yapıdaki kasların sekronize olarak aksamadan çalışmasına borçluyuz.  Kolumuzun ya da ayaklarımızın herhangi bir hareketi, iç organlarımızın rahatlıkla çalışabilmesi kaslarımızın sayesinde olur.  Vücudumuzun, erkeklerde ortalama %40ı, bayanlarda ise %30u kaslardan oluşmuştur.  İnsan vücudunda 550 civarı kas bulunmaktadır. Vücut ısımızın %85 i kaslarda oluşan kasılmalardan dolayı açığa çıkar. Kaslarımızın %60 gibi büyük kısmı bacaklarımızda ve kalçamızda bulunmaktadır. Bundan dolayı bacak çalışmaları hormonların daha fazla ateşlenmesine ve yağ  yakımının da fazlalaşmasına neden olur. Vücudumuzda üç çeşit kas bulunmaktadır. Bunlar çizgili kaslar, düz kaslar ve kalp kası olarak ayrılır.

Çizgili Kaslar : 

  
      İskelet kası olarak da bilinirler. İstemli olarak çalışırlar. Yüz, boyun göğüs, sırt, kol, bacak gibi uzuvlarımızda bulunurlar.  Yapılarındaki görüntünün çizgiyi andırmasından dolayı bu ismi almışlardır. Vücudumuzun genel hareketinden ve duruşundan onlar sorumludurlar. Sinir hücreleriyle bağlantıları bulunur. Çizgili kaslar uçlarında ki, güçlü yapıları olan kirişlerle kemiklere bağlıdır. Sinirler aracılığıyla verilen komutlar sayesinde, hareket ederler ve kirişlerin bağlantıları sayesinde kemiklerimizi hareket ettirirler. 


Düz Kaslar : 

     Düz kaslar istemsiz olarak çalışırlar. Vücudumuzda damar yapılarında, gözde, sindirim sistemi, içi boşluklu olan iç organlarımızda bulunurlar.  Yapısının görünümü çizgili kasın aksine düz olduğu için bu ismi almıştır. Tek çekirdekli ve çekirdeği merkezdedir. Kas ipliklerinin, bazı düz kaslarda her birinin bir sinire bağlı olduğu görülse de, bazı düz kaslarda birkaçının bir sinire bağlı olduğu görülür. Düz kaslar hafif pembe renkte olurlar. Glikojen depolamazlar, oksijensiz solunum yapmazlar. Çizgili kaslara göre yavaş çalışırlar ve yorgunluk göstermezler. İki tip kasılma görülür; Ritmik Kasılma:  Organın kendine özgü görevini yerine getirmesi için oluşandır. Sindirim sisteminin çalışması gibi. Tonik Kasılma:  İçi boş organların duvarlarında sürekli gerilme olmasını sağlar ve şeklin korunmasını gerçekleştirir.



Kalp Kası : 

     Kalp kası yapı bakımından çizgili kasa benzese de çalışması çizgili kas gibi isteğimizle değil, istemsiz çalışır. Kasın çalışması kontrolü sinir sistemiyle olmaktadır. Sinirlerdeki bozulma, kasta felce yol açar. Kas dokusu, vücudun hareketini sağladığı için diğer dokulara oranla daha fazla oksijene ve enerjiye ihtiyaç duyar. Kalp kasında çekirdekler ortadadır. Kas lifleri iskelet kasındaki gibi düz lifler seklindedir. Fakat, bazen çatallanma yapar.


Gel gelelim konumuzun başlığı ve asıl sorumuza ''İnsan vücudunda ki en güçlü kas hangisidir ?''
  
    Kol kası veya bacak kası dediğinizi duyar gibiyim tabi bunlar makul cevaplar ama ne bacak ne de kol kasları sorumuzun asıl yanıtı değil. İnsan vücudunda ki en güçlü kası dil kasıdır.



     Dil, işlevi bakımından günlük hayatta en çok kullandığımız organdır. Gerek konuşma, yutkunma, çiğnemeye yardımcı olma ve besin yutma gibi faaliyetleri gerçekleştiren uzuvdur. Ortalama bir insanda 10.000 tane tat alma dokusu bulunuyor.İnsanlar her üç ila on günde bir, yeni tat alma dokuları üretiyor ama yaş ilerledikçe bunun sayısı giderek düşüyor. Yaşlı insanların dilinde ortalama 5.000 adet tat alma dokusu var.

     Vücuttaki en güçlü kas olan dil, yiyeceklerdeki kimyasalları algılayan ve onların dikkate değer olup olmadıklarını bildiren papila aracılığıyla yiyeceklerin tadını beyne iletiyor. İletilen mesaj, beş farklı lezzetten geliyor (tatlı, ekşi, tuzlu, acı, fileminyon gibi sulu yiyeceklerdeki özgün tatları tanıyan uzami).  

 

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.