Negatif Kütle Oluşturuldu !!

Washington Eyalet Üniversitesi fizikçileri laboratuvar ortamında negatif kütleyi oluşturdular. Oluşturulan bu kütle itilince iten kişiye doğru, çekilincede tam tersi yönde hareket ediyor. Bu yeni buluş kara delikler, karanlık enerji ve nötron yıldızları konusunda yeni keşiflere ve hakkında daha fazla bilgiye sahip olmamıza ön ayak olacağı tahmin ediliyor.


Washington Eyalet Üniversitesi fizikçileri, negatif kütleli bir sıvı ürettiler. Bildiğimiz üzere fiziksel nesnelerin tam tersi şekilde davranan bu sıvı itildiğinde ilerlemiyor, sanki çekilmiş gibi davranıyor. Bu tarz fenomenler laboratuvar ortamında nadir olarak gerçekleştirilebiliyor. Üniversitenin profesörlerinden Michael Forebs, bu deneyle kozmosda var olan ve aklımızın kavramakta zorlandığı konseptlerden birini gerçekleştirdiğimizi ifade etti. Amerikan dergisi olan Physical Review Letters dergisinde yayınlanan araştırmada normal madde ile negatif kütleye sahip maddenin bir karşılaştırması da yer alıyor.

Günlük hayatta kütlenin negatif veya pozitif olduğunu hiç düşünmeyiz. Eger bir cismi itersek ilerler (F=m.a). Forebs ise " Alışkın olduğumuz durumun tam tersine negatif kütleli bir cismi iterseniz size doğru yaklaşır " ifadelerini kullanıyor. Negatif kütleyi oluşturmak için araştırmacılar, bir dizi lazer işlemi uyguladılar.


Washington Eyalet Üniversitesi araştırmacaları, negatif kütle oluşturmak için defalarca deneme yapmışlar ve en son seferinde başarıya ulaşmışlar. Bu araştırma süreci içerisinde birçok hata yapmış ve hatalarından ders çıkarmışlar. Araştırmanın önemi ise insanlığın, ilk defa negatif madde üzerinde tam kontrole sahip oluşudur. Forebs " Bu araştırma sayesinde evrende gözlemlediğimiz negatif kütleli maddelerin davranışları hakkında açıklamalar geliştirebileceğiz " diyor.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.