Yapay Deri Teknolojisi : SkinTE

YANIK VE YARA İZLERİNİ ONARACAK YAPAY DERİ TEKNOLOJİSİ :

İnsan vücudu, kendini tamir etmek için aslında oldukça verimli bir şekilde çalışıyor. Ancak kritik düzeyde hasar alan dokuların tam anlamıyla iyileşmesi mümkün olmuyor, hatta bu duruma mağdur olan kişilerin sosyal yaşamlarını ciddi derecede etkileyen sonuçlar doğurabiliyor. Genelde hücre kaybına neden olan yanık vakaları, derecesine göre değişmekle beraber yanıklarda ciddi ve kalıcı yanık izleri oluşabiliyor. Özellikle de 3.derece yanıklarda insanlarda deri kaybı bile yaşanmakta.

Yanık izinin bu şekilde kalıcı olması ise birçok biyoteknoloji firmasının kafa yorduğu konulardan bir tanesi. Sadece yanıklarda da değil hücre kaybına neden olan hastalıklar ya da yaralanmalarda da özel bir tedavi sistemi üzerine sürekli olarak çalışmalar yapılıyor.



Bu noktada yapılan çalışmalar çalışmalarla beraber daha önce bir çok kez yapay organ, yapay kulak, yapay kol ve yapay bacak gibi birçok gelişim gördük. Son gelen haberler ise biyoteknolojiyle beraber artık ölü dokular içinde yeni bir tedavi yönteminin ortaya çıktığı yönünde. Bu tedavi yöntemiyle beraber hem yanık gibi durumlarda zarar gören derinin hem doku kayıpları gibi yaralanmaları tedavi edebileceği belirtiliyor.

YAPAY DERİ TEKNOLOJİSİ :


ABD’nin Utah eyaletindeki küçük bir biyo-teknoloji şirketi büyük bir keşfe imza attı. Bildiğimiz gibi vücudumuzun en büyük organı cildimizdir ve şirket, bu organın yeniden yapılanmasını sağlamak için kaynaklarını sonuna kadar kullanmış. PolarityTED adlı şirket, deneylerin ilk aşamasında cilt yapısı olarak insana benzeyen bir hayvan olan domuzları kullandı. Geliştirilen teknoloji, hayvanların ciltlerinde bulunan yanıklar ve aşınmaları başarılı bir şekilde onardı ve cildi tazeledi. 

PolarityTED'in kurucusu ve CEO'su Denver Lough, verdiği bir röportajda ilk etapta yanık kurbanlarının zarar görmüş ciltlerine yönelik çalışmaların hızlandırıldığını dile getirdi. SkinTE teknolojisi, zamanla daha verimli bir şekilde çalışabilecek.

Denek olarak domuzların kullanılmasının sebebine gelecek olursak, deri yapılarının benzerliğinin yanı sıra domuzlardaki deri katmanlarının biraz daha kalın ve karmaşık olduğunu söylememiz gerekiyor. Bu aynı zamanda, daha ince olan derilerimizi onarmanın SkinTE teknolojisiyle daha kolay olduğuna dair önemli bir işaret.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.